Pravidla kartové hry blackjack

Pravidla kartové hry blackjack

Blackjack - nadčasová hazardní hra

Vstoupit do světa hazardu znamená nahlédnout za dveře kasin, heren a klubů. Právě na těchto místech si můžete zahrát nejpopulárnější kartovou hru Blackjack, známou i pod dalšími názvy jako „Ajnc“, „21“. Pravidla hry Blackjack jsou na rozdíl od jiných kasinových her jednoduché a jsou jednotné téměř na celém světě. Předtím, než budete hrát „naostro“, nastudujte si základní pravidla hry a dejte si několik zkušebních kol při online hrách s blackjackem zdarma.

Základní pravidla, začínáme hrát Blackjack

Blackjack se hraje u půlkruhového stolu. Na rovné straně stojí krupiér, nazývaný také „dealer“. Za půlkruhem jsou místa pro hráče, kteří při hře sedí. Hazardní hra Blackjack se hraje s francouzskými kartami. Jde o klasické žolíkové karty, kterých je v balíčku 52. V kasinech se nejčastěji hraje se šesti balíčky karet.

Před začátkem hazardní hry Blackjack si koupíte žetony. Peníze položíte na stůl. Krupiér si je vezme a dá vám jejich hodnotu v žetonech. Pravidla kasina nedovolují, abyste dali peníze krupiérovi přímo do ruky.

Když máte žetony, umístíte sázky na vyznačené místo na stole a hra Blackjack se může začít. Dealer důkladně promíchá karty a každému hráči (i sobě) rozdá nejdříve jednu kartu lícem nahoru. Potom krupiér rozdá hráčům další kartu lícem nahoru a sobě lícem dolů. Každý hráč a tedy i krupiér začíná hru s dvěma kartami. Karet se hráči nesmí dotýkat.

Výhra v kartové hře Blackjack

Vašim cílem při kartové hře Blackjack je porazit krupiéra. Můžete ho porazit tak, že budete mít součet karet vyšší než krupiér, anebo nepřekročíte součet 21, pokud ho překročil krupiér. Vaší dokonalou výhrou může být Blackjack a tvoří ho karty eso a karta s hodnotou 10.

Součet (hodnota) karet nesmí překročit hodnotu 21, což je nejvyšší možná kombinace karet pro výhru. Pokud tuto hodnotu překročíte, prohráli jste svoji sázku a končíte hru. Prohra je nejčastěji označovaná jako „bust/break“.

Hodnoty karet v Blackjacku

Karty 2 až 10 mají svoji bodovou hodnotu jako číslo na kartě.

Obrázkové karty J – Jack (Spodek), Q – Queen (Dáma) a K – King (Král) mají hodnotu 10.

Karta eso může mít hodnotu 1 anebo 11 podle toho, jak vám ve hře vyhovuje.

Pravidla Blackjack

Po rozdání karet se můžete rozhodnout, jak budete ve hře pokračovat. Pokud právě nemáte na ruce Blackjack, což je eso a hodnota 10, máte vícero možností:

  • Hit/Draw – vezmete si od krupiéra další kartu.
  • Stand – zůstanete stát, nechcete další kartu.
  • Double – zdvojnásobíte sázku. V tomto případě dostanete od krupiéra ještě jednu kartu a hru ukončíte.
  • Split – rozdělíte hru. Pokud máte karty se stejnou hodnotou, můžete si je rozdělit a hrajete samostatně každou hru. Původní sázku byste však měli zdvojnásobit.
  • Surrender – vzdáte se. Vzdát se můžete tehdy, pokud nevěříte svým prvním dvěma kartám. Tehdy přicházíte o polovinu sázky.
  • Insurance – pojistěte se. Pojistit se můžete pro případ Blackjacku krupiéra. Na pojištění je možné vložit maximálně polovinu sázky a vyplácí se v poměru 2:1. Pravděpodobnost, že krupiér bude mít Blackjack, je však tak malá, že se pojištění nevyplatí.

V případě, že hráči vyčerpali všechny možnosti, krupiér odkryje svoji druhou kartu. Pokud má jeho hodnota karet 17 a víc, musí stát. To znamená, netahá další kartu. Krupiér musí tahat další kartu, pokud má hodnotu karet 16 a méně.

Pro krupiéra platí pravidlo, že kartu eso vždy počítá za 11 bodů, pokud kombinací karet nepřekročí 21. Pokud by překročil hodnotu 21, až potom může u esa počítat s hodnotou 1.

Pokud krupiér překročí 21 bodů, všichni hráči, kteří zůstali ve hře, vyhráli svoji sázku.

Pokud krupiér nepřekročí 21 bodů, vyhrávají pouze hráči, kteří mají hodnotu karet co nejbližší k 21 a zároveň vyšší než krupiér.

Pokud má hráč stejný počet bodů jako krupiér, hra končí remízou a hráč ani nevyhrává, ani neprohrává. Sázka může zůstat do další hry.

Strategie Blackjacku

BlackJack je asi jedinou hazardní hrou, kde můžete se správnou strategií odcházet z kasina s výhrou. Svoje šance na výhru můžete zvýšit počítáním karet, což si ani nevyžaduje velkou matematickou zručnost. Nemusíte počítat každou kartu. Stačí, když se zaměříte na karty s hodnotou 10. Co je však důležité při hře Blackjack, je, že karty s hodnotou 10 jsou výhodné pro hráče, naopak karty s nižší bodovou hodnotou jsou výhodné pro krupiéra.

Blackjack