Počítání karet v blackjacku

Počítání karet v blackjacku

Strategií, která nevede jen k minimalizaci výhody kasina, ale přímo zvyšuje šance na výhru hráče, je technika blackjack počítání karet. Existuje řada variant počítání karet: lehké počítání karet, standardní počítání karet a odborné počítání karet v Black Jacku. Liší se způsobem počítání a svou složitostí. Naučit se tyto techniky vyžaduje opravdu výbornou paměť a dlouhodobé studium. Za určitých okolností má během hry výhodu hráč. Výhoda vznikne, když v boxu ze kterého se vydávají karty zůstane více vyšších karet (desítek a obrazových karet), jako nižších. Pro krupiéra to znamená nevýhodu, protože pravidla jej mohou přimět táhnout další kartu. Hráč může zůstat při jakémkoliv počtu bodů, zatímco krupiér, pokud má 16 bodů, musí táhnout další kartu. Pro krupiéra vzniká o to větší riziko, že překročí 21, čím více desítkových hodnot v boxu zůstalo. Vědět to je základem počítání karet v blackjacku. Když hráč ví, že kasino má menší šanci, může zvyšovat sázku. Šikovný hráči, který znají počítání karet, přezdívaný counters, mohou dosáhnout nad kasinem výhodu až 2,5%, když použijí počítání karet v kombinaci se základní strategií. Základem techniky počítání karet je sčítání hodnoty všech rozdaných karet. Při překročení určité hodnoty se sázky zvyšují.

Počítání karet v Black Jacku - Jednoduchá metoda

Jednoduchou metodu pochopí i začátečník a dokáže se ji naučit. Je založena na počítání desetibodový karet v balíčku proti počtu zbývajících slabších karet. Čím více vysokých karet zůstává, tím je vyšší pravděpodobnost získání dobré kombinace pro hráče a toho, že krupiér bude trop (protože musí táhnout další kartu pokud nemá minimálně 16). Naopak čím více nízkých karet zůstává v balíčku, tím větší výhodu má krupiér. Je to snadno zapamatovatelné, protože jedna třetina karet má hodnotu deset + esa, které se dají snadno pamatovat. Pokud zbývá v balíčku více než 1/3 desítek, případně hodně Es, měli byste zdvojnásobit sázku. Při opačném poměru zase snížit sázku na polovinu.

Počítání karet v Blackjacku - Standardní metoda

Standardní metoda počítání karet ve hře blackjack přesněji ukazuje poměr vysokých a nízkých karet během hry. Každá karta má přidělené číslo a součet se během rozdávání vyhodnocuje:

  • +1 pro nízké karty s hodnotou 2, 3, 4, 5, 6, 7
  • 0 pro karty s hodnotou 8 a 9
  • -1 pro karty s hodnotou 10
  • -2 pro Eso

Při kladném součtu rozdaných karet, zůstává v balíku více vysokých karet s hodnotou 10. Při záporném součtu zůstává v balíku více nízkých karet. Čím vyšší je kladný součet, tím je větší pravděpodobnost, že krupiér bude trop a tak hráč může zvyšovat své sázky. Naopak, při vysokém záporu jsou šance krupiéra výše. Během hry se musíte rozhodovat čistě podle vypočteného součtu rozdaných karet. Výši vašich sázek nesmí ovlivnit dosavadní průběh, tedy zda jste vyhrávali nebo přehrávali. Jen tak dokážete vytěžit ze strategie hraní blackjacku maximum. Zároveň se musíte naučit počítat karty automaticky a rychle, aby si krupiér nic nevšiml.

Black Jack počítání karet - Odborná metoda

Odborná metoda počítání karet není ničím novým. Je to vlastně přesnější, zdokonalená standardní metoda. Umožňuje přesně stanovit šance v každém okamžiku hry a tedy vždy víte který krok je statisticky nejvýhodnější. Její výsledek bývá v dlouhodobém horizontu nejlepším, ale zároveň její zvládnutí je nejobtížnější a úspěšné uvedení do praxe vyžaduje velmi podrobné studium a mnoho zkušeností. Na komplexní vysvětlení a pochopení metody zde není prostor a tak doporučujeme nastudovat si odbornou literaturu, kterou najdete dostupnou i na internetu.

Výhody a nevýhody počítání karet v blackjacku

Hned na začátek je třeba říci, že počítání karet se moc nedá využít v online kasinu kvůli míchání všech karet při každé hře. V kamenných kasinech hráče počítajíci karty nemají rádi, a využívají různá opatření, aby u nich nehrály. Tito hráči se proto snaží skrývat v davu, často mění stoly, obcházejí různé kasina, a často se tváří jako náhodní turisté či příležitostní hráči.

Blackjack